fredag 24. oktober 2008

Rosa Parks


Rosa Parks døde i dag for tre år siden. Damen som startet en aksjon ved å ikke gi fra seg setet sitt på en buss til en hvit mann.
Hun var en frihetsforkjemper. På lik linje med mange frihetskjempere ble hun også arrestert, dømt og fengslet. Hun ble senere et forbilde for mange og fikk mange priser.
Hva endret seg? Hudfargen hennes? Menneske? De hvite? De svarte? Kanskje noen ble rosa? Eller røde? Hva skjedde? Forstå folket etter aksjonen at HUN var like mye verdt som resten av befolkningen? Nei! Kampen har ikke sluttet enda. Rosa Parks åpnet døren for mange. Hun startet i gang noe som senere ble en viktig del av afroamerikansk historie i USA.
Rosa Parks er en av de viktige kvinnene i historien. Kampen hun tok opp har ikke sluttet. Det er fortsett mye diskriminering av mennesker på grunn av hudfarge. Det er trist å se at det er en aktuell sak i dag også. kanskje ikke i like stor grad men den er der. Og i en så stor grad at den påvirker manges liv. Rasisme er en del av hverdagen til mange. Rosa Parks seiret noen av kampene men hun har ikke seiret hele kampen enda…

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant, så sant...

Situasjonen i dag er fæl, ihvertfall i Norge. Enten blir virkelig rasisme (Obiora) dysset ned og forsøkt glemt av myndighetene (og media, for den saks skyld) ellers blir ordet "RASIST!" hylt ut om ting som ikke nødvendigvis ER rasisme (f eks Ali Farah).

Så lenge vi passer på å hele tiden være på vakt for den mens vi samtidig kun bruker den på saker hvor det er tydelig, så vil rasisme etter hvert tape, Seher =) Den er dømt til det.

Heia Rosa Parks og Nelson Mandela!

... og FFK, da =)

kameratskap sa...

Andy ska fortelle deg en ting om Mandela på skolen =) som Iver sa for ikke så lenge siden.
Men MArtin Luther King er en stor helt.
om den er nødvendig om Ali Farah saken eller ikke kan duskuteres, men Obiora saken er en viktig eksempel. og når noen som Samvirkeligat lager sang for å stoppe VOLDEN blir den sensurert...
Håper at den taper ja, men gjør alt for at den taper så fort som mulig. Fordi rasisme er ekkelt og skam for mennesker,.

Heia Hvaler FK :P